Gå til indhold

Hvad vil du gerne
søge frem?

Så meget kan der blive ud af den nye affaldssortering i Aarhus

Sorteringen i ti fraktioner er godt i gang i Aarhus, og siden introduktionen af sorteringen i sensommeren 2023, er store mængder plast, metal og pap blevet sendt videre til genanvendelse, og udsorteringen af madaffald er kommet godt fra start. Kredsløb gør nu status på sorteringen af de nye affaldstyper.

Nedgravede beholdere til affald i midtbyen

Ni millioner cykelringeklokker eller flere end fire millioner dunke til vaskemiddel.

Så meget kan der blive ud af alt det aluminium og hård plast, der er blevet afhentet ved husstandene og sendt til genanvendelse siden januar og frem til april i år, viser nye tal fra Kredsløb.

I det hele taget er mange tusinde ton affald blevet sendt til genanvendelse, og som noget nyt er mængden af indsamlet madaffald steget stødt i takt med, at aarhusianerne er begyndt at sortere kartoffelskrællerne og kødresterne fra restaffaldet.

Siden august har aarhusianerne som noget nyt udsorteret mere end 7,8 mio. kg madaffald. Omdannet til biogas ville det være nok brændstof til at køre en bus rundt om jorden hele 66 gange.

De store mængder frugtskræl, kødrester og kaffegrums omdannes til den såkaldte pulp til biogasforgasning, og gassen kan derefter kan bruges til bl.a. brændstof til busser, opvarmning og mere. Den afgassede biomasse er til gavn for landbruget, hvor det ender som gødning på markerne.

Det er et stort skridt i den rigtige grønne retning, at vi nu i stor skala har muligheden for at anvende madaffaldet fra husholdningerne til bioforgasning og kan sende mineralerne retur i kredsløbet på markerne, og derfor glæder jeg mig over, at aarhusianerne er så gode til at sortere deres madaffald, hvilket de store mængder tydeligt vidner om,” fortæller Lars Banke, der er chef for genbrug i Kredsløb.

Samtidig med den stigende mængde madaffald, er mængden af restaffald som forventet faldet løbende det seneste år med ca. 25 pct., og den tendens forventes at fortsætte.

Store mængder pap, papir, metal og plast sendt til genanvendelse

Med den nye sortering er mængderne af både pap, papir, glas, metal og plast også til at tage at føle på.

Mængderne af plastfolie indsamlet i årets første fire måneder er således nok til at producere 44 mio. nye plastposer. Papfibrene fra de mange mad- og drikkekartoner kan laves til 280.000 nye skoæsker, mens de indsamlede mængder jern og metal er tilstrækkeligt til produktionen af 3,5 mio. nye dåser til alt fra kattemad til frugt, grønt, fisk og madretter.

Skal man flytte i nærmeste fremtid, er det måske relevant at vide, at alt det pap, der er afhentet, er nok til at fremstille 1 mio. nye flyttekasser, mens papirmængderne kan bruges knap 18 mio. ugeblade.

”Vi siger det ofte, men vil også gerne gøre det håndgribeligt, at det nytter at sortere sit affald, for selvom det ender i skraldespanden hjemme, får en stor del af affaldet igen nyt liv eller værdi i et nyt produkt til glæde for os alle. Jo mere vi sorterer, jo mindre belaster vi vores klima og sparer på de dyrebare og knappe resurser,” slutter Lars Banke.

Tal og fakta

  • Opgørelser er totalmængder foretaget fra august 2023 til og med april 2024, og fra januar 2024 til april 2024.

  • Mængeestimaterne bag de oplyste eksempler er baseret på de tilgængelige reelle genanvendelsesprocenter fra affaldsbehandlerne i første og andet led. Papfiberindholdet for mad- og drikkekartoner er baseret på tal fra Miljøstyrelsen.

Pressekontakt

Skriv til os

Pressetelefon: 77 88 05 23
(kun opkald)

Pressetelefon