Nye affaldsbeholdere, nye systemer, nye biler og så videre.
Sorteringen i ti fraktioner krævede sidste år store indkøb af nyt materiel og en stigning i antal gange, der årligt hentes affald ved alle kunder, og det smittede uundgåeligt af på affaldsgebyrerne med større regninger for kunderne.
Nu har aarhusianerne haft knap et år med den nye sortering og så småt vænnet sig til sorteringen. Heldigvis behøver man ikke vænne sig til store stigninger på regningerne. Kredsløb, der står for affaldshåndteringen i Aarhus, kan netop meddele, at priserne stort set bliver de samme som året før.
”Jeg er glad for, at vi er er kommet ind i en god rytme med sorteringen, og at aarhusianerne er kommet godt i gang med de gode vaner. Sammen med de første gode resultater fra sorteringen, kan vi nu også glæde os over, at Aarhus generelt ikke får væsentlige stigninger på affaldsgebyrerne i 2025,” fortæller Lars Banke, der er chef for Affald & Genbrug i Kredsløb.
Konkret betyder det, det samme årlige gebyr på 3860 kr. for villakunderne, mens midtbykunderne betaler 2595 kr., og altså blot 65 kroner mere om året end i 2024. Den marginale prisstigning i midtbyen svarer til forventningen til inflationsregulering for 2025.
Dog vil de få kunder, som har mobilsug opleve en stigning på ca. 20% på deres regning til næste år. Dette skyldes ikke selve sorteringen, men at omkostninger til at håndtere affald via mobilsug stiger i takt med, at færre kunder er tilknyttet ordningen.
De mange tusinde nye affaldsbeholdere, hundredvis af affaldskuber i midtbyen, nye nedgravede beholdere, og det øgede antal årlige tømninger var primært årsagen til sidste års prisstigning.
Fremadrettet vil der primært blive foretaget mindre lokale tilpasninger og generelle små optimeringer på systemerne med fokus på at forbedre kundeoplevelserne, og det vil forventeligt ikke medføre store gebyrstigninger.
Fra tilvænning til vane
Selvom sorteringen førte mange nye tiltag og ændringer med sig, har aarhusianerne i store træk taget ordningen til sig. Det ses bl.a. ved de første resultater i indsamlingen af madaffald som noget af det nye, hvor mængden af restaffald nu er faldende, og Kredsløb kan sende madaffaldet godt videre som en værdifuld energiresurse.
Dog er der ifølge chefen for Affald & Genbrug stadig flere gode vaner, som vi kan tilegne os og sikre endnu bedre grobund for genanvendelse.
”Vi er nu godt på vej fra en tilvænning af nye systemer til at gøre sorteringen til fast vane på de fleste områder. Vi er nået langt, og vi oplever, at Aarhusianerne gerne vil bidrage og sortere korrekt. Der er selvfølgelig mange områder, der spiller ind på affaldsgebyrerne, men med gode sorteringsvaner, skaber vi, alt andet lige, det bedste udgangspunkt for at påvirke de kommende affaldsgebyrer positivt, og særligt ved fællesbebyggelser ser vi fortsat et potentiale for at udsortere endnu mere", slutter Lars Banke.
Kredsløbs fire råd til gode sorteringsvaner
- Er du i tvivl, kan du bruge sorteringsguiden www.kredslob.dk/sorteringsguiden
- Gør det nemt for dig selv - indret smarte løsninger indendørs, hvor affaldet opdeles i de rigtige typer Find inspiration til indretning på www.kredslob.dk/inspiration
- Brug en gennemsigtig pose til dit tekstilaffald og bind knude på posen
- Brug genbrugsstationerne eller bestil storskraldsbilen til at komme af med det store affald, der ikke kan være i husholdningsaffaldet eller i de nedgravede beholdere