Den er 31 meter høj og skal bore 2,5 km ned i jorden for at hente varmt vand op:
I dag starter borearbejdet på EU’s største geotermiske fjernvarmeanlæg, som Kredsløb og Innargi opfører i Aarhus.
Den store borerig skal de næste måneder bore den første brønd, som skal levere grøn fjernvarme til aarhusianerne.
En vigtig milepæl for den grønne omstilling i Danmark, konkluderede bestyrelsesformanden for Kredsløb, finansminister Nicolai Wammen, borgmester Jacob Bundsgaard, rådmand Nicolaj Bang og Danmarks Naturfredningsforening enstemmigt, da de markerede begivenheden på Aarhus Havn.
Det er et spektakulært syn, som møder dig på Aarhus Havn de kommende måneder. En stor borerig med 6000 hestekræfter er flyttet ind for at bore 2,5 km ned i jorden. Og det er godt nyt for den grønne omstilling i Danmark.
Borearbejdet sker i forbindelse med etableringen af EU’s største geotermiske fjernvarmeanlæg, som i alt skal bestå af syv delanlæg rundt om i Aarhus. Den første varme bliver leveret i 2025, og når alle delanlæg står færdige, forventes anlægget at kunne levere 20% af fjernvarmen i Aarhus.
”I dag er en stor dag for den grønne omstilling i Aarhus og i Danmark, når vi går fra tegnebrættet til virkelighed og starter borearbejdet til at levere den første geotermiske fjernvarme i Aarhus allerede fra 2025. Når anlægget står færdigt, bliver det et helt centralt element i at sikre fremtidens stabile og grønne forsyning og et signifikant bidrag til, at byen når sine klimamål i 2030, ” fortæller Thomas Rand, der er bestyrelsesformand i Kredsløb.
Finansminister Nicolai Wammen tilslutter sig, at det er ubetinget godt nyt for omstillingen:
”Man kan roligt sige, at det er et stykke grøn Danmarkshistorie, vi skaber i Aarhus i dag. Folketinget skabte rammerne for det i lovgivningen, og nu sætter vi boremaskinen i jorden. Det er sådan, at hvis vi skal i mål med den grønne omstilling, skal vi have fat i hele klaviaturet af forskellige initiativer. Og der er geotermi et virkeligt spændende initiativ. Det er en god dag, og det bliver spændende at følge projektet,” siger finansminister Nicolai Wammen.
Geotermi skal hjælpe Aarhus med at blive CO2 neutral i 2030
Geotermi er varmt vand fra undergrunden og en energikilde, som er både vedvarende og stabil, fordi det varme vand er tilgængeligt hver dag, året rundt.
”Aarhus skal være CO2 neutral i 2030, og i dét regnskab betyder varmeforsyningen til borgerne og virksomhederne rigtigt meget. Derfor er det fantastisk, at vi nu tager det første meget håndgribelige skridt i et
ambitiøst og grønt projekt,” siger Jacob Bundsgaard, borgmester i Aarhus Kommune.
“Hvis vi skal indfri vores grønne ambitioner, skal vi arbejde med projekter, der for alvor gør en forskel. Geotermi er en forudsætning for, at vi i 2030 kan nå i mål med at udfase træpiller og dermed blive endnu grønnere i Aarhus. Det er en vigtig milepæl for os som by, og samtidig håber jeg, at vi med dette projekt også kan inspirere andre byer og vise, at der er veje at gå for grønnere varme ,” siger Nicolaj Bang, rådmand for Teknik og Miljø, Aarhus
Når geotermisk opvarmning kombineres med vedvarende energi fra sol eller vind, er det både CO2-neutralt og emissionsfrit.
Første varme forventes klar i 2025
De geotermiske anlæg i Aarhus skal ligge tæt på de eksisterende vekslerstationer, som sender fjernvarmen ud i de aarhusianske hjem. Og det betyder, at mange aarhusianere i de kommende år vil opleve at blive naboer til en af de pladser, hvor brøndene skal bores.
Og selvom et geotermisk anlæg hverken støjer eller udleder emissioner, når det først er etableret, så kan man som nabo godt høre boreriggen, mens den arbejder. Det kommer naboerne på Aarhus Havn til at opleve i de kommende måneder.
Boreriggen kommer til at arbejde et par måneder frem på den første brønd. Når først boreriggen er startet, arbejder den i døgndrift. I projektet bruges en eldrevet rig, ligesom der er etableret støjvægge rundt om pladsen for at at mindske støjgenerne.
Når boreriggen er færdig på Sumatravej, skal den til Skejbyvej og bore brøndene der. De første brønde har også til opgave at klarlægge, at der som forventet er varmt vand i undergrunden, der møder kriterierne for at etablere geotermisk fjernvarme.
Det er i Skejby, at det første anlæg kommer til at stå færdigt og levere den første varme til aarhusianerne i løbet af 2025. Anlægget på Sumatravej forventes at stå færdigt i begyndelsen af 2027.
Grønnere fjernvarme på vej
Med anlægget i Aarhus bliver det muligt for Kredsløb at reducere mængden af træpiller, der skal importeres med 55.000 tons per år. Det betyder, at, de direkte biogene CO2-udledninger reduceres med 95.000 tons, og anvendes den sparede biomasse til fx metanol til transport, kan der spares yderligere 70.000 CO2 – svarende til udledninger fra 30.000 benzinbiler
I Danmarks Naturfredningsforening er man begejstret for netop udsigterne til udfasningen af importeret biomasse.
”Vi har støttet etableringen af geotermi helhjertet hele vejen. Ikke bare bringer vi en ny, vedvarende energikilde i spil i stor skala. Vi udvikler også et meget reelt alternativ til afbrænding af biomasse, som hverken udleder CO2 eller påvirker biodiversiteten,” siger Sebastian Jonshøj, vicepræsident og lokalformand i Danmarks Naturfredningsforening.
Det er virksomheden Innargi A/S, som står for at etablere anlægget i Aarhus for Kredsløb. Virksomheden blev stiftet i 2017 og er i dag ejet af A.P. Møller Holding, ATP og NRGi.
”Geotermi har enormt potentiale både i Danmark og Europa, fordi den er en vigtig del af svaret på, hvordan Danmark og Europa lykkes med at blive den russiske gas kvit, udfase kul og sikre grøn omstilling af varmeforsyningen samtidig. Borestarten i Aarhus markerer for os en vigtig milepæl på vejen mod at realisere geotermiens potentiale i Danmark og i Europa,” siger Samir Abboud, CEO i Innargi A/S.