En aftale er nu på plads, så geotermi kan blive for varme, hvad vind er for el.
”Det her er en historisk dag for fjernvarmen i Aarhus, og jeg er stolt over, at vi kan blive ved med at
gøre aarhusianernes varme stadigt grønnere.
Geotermi er en vedvarende energikilde og dermed et vigtigt skridt i vores bestræbelser på at få meget mere vedvarende energi ind i fjernvarmen. Geotermi er en forudsætning for, at vi i 2030 kan nå i mål med at udfase importerede træpiller,” siger Bjarne Munk Jensen, adm. direktør for AffaldVarme Aarhus.
Innargi skal bygge og drive det geotermiske anlæg på 110 MW. I 2025 kan anlægget begynde at levere varme til aarhusianerne, og anlægget skal efter planen være fuldt udbygget i 2030, hvor det vil dække ca. 20% af fjernvarmebehovet.
Danmark går forrest
Forventningen er, at projektet vil inspirere mange store byer i Europa, der arbejder med udfasning af kul og gas. Det er også ambitionen hos A.P. Møller Holding, der stiftede Innargi i 2017.
”Vi stiftede Innargi, fordi vi gerne ville bringe vores undergrundskompetencer i spil til gavn for den grønne omstilling. Geotermi kan levere varme uafhængigt af, om solen skinner eller vinden blæser, og derfor benyttes som basisvarme som erstatning for kul, gas og biomasse. Det har en positiv indflydelse på udledning af drivhusgasser, da de direkte udledninger fra bygninger tegner sig for 13% af den samlede drivhusgasudledning i Europa. Vi ser store muligheder for at udvikle grøn varme til aarhusianerne og forhåbentlig millioner af boliger i europæiske storbyer, hvor der er politisk vilje til geotermi,” siger Robert Uggla, CEO for A.P. Møller Holding A/S.