Så kan du i stedet blive en haj til at sortere dit affald og på den måde bidrage til et bedre aftryk på vores miljø og langt mere genanvendelse af vigtige resurser.
Kredsløb, der står for håndteringen af affald og fjernvarmeforsyningen i Aarhus, guider dig til fem måder at blive bedre til sortere på.
”Der skal ikke ret meget handling til hjemme ved skraldespanden, som kan betyde en verden til forskel, når affaldet skal eftersorteres og genanvendes, og derfor giver det god mening at overveje nogle simple råd", forklarer Lars Banke, der er chef for affald og genbrug.
Tekstilaffald i lukket pose
Indrømmet! Det kan være forvirrende, at man i et henseende lægger affald i en beholder uden pose, og i næste nu skal aflevere noget andet i pose. Men der er mening med det hele.
Tekstilaffaldet skal altid afleveres i en gennemsigtig og lukket pose, da man på den måde sikrer, at tekstilaffaldet ikke bliver fugtigt, jordslået eller beskadiget på anden måde. Er det først tilfældet, kan det ikke genanvendes og bliver i stedet energiudnyttet.
Storskrald er storskrald
Din kæmpe papkasse fra dit nye 75 tommer TV hører ikke til i affaldsbeholderen, og det samme gælder den udtjente skammel fra bedstemor. Til gengæld kan du aflevere det på én af vores seks genbrugsstationer eller to nærgenbrugsstationer.
Har du ikke mulighed for selv at transportere det, kan du endda få det afhentet gratis, hvis du bestiller afhentning af storskrald. Forsøger du at mase det ned i affaldsbeholderen, kan affaldet nemt sætte sig fast i beholderen.
Har du en papkasse, der er for stor til beholderen, kan du også skille den ad i mindre stykker, og så placere den i beholderen.
Restaffald er ikke alt affald
Du har nok været i tvivl om, hvor noget affald skal hen en gang i mellem og har måske tænkt, at det må være løsningen at smide det i restaffald. Dog gælder det, at det kun er affald, der kan energiudnyttes, som må placeres i restaffald, mens netop det rene madaffald nu skal over i posen til madaffald ved siden af.
Det gælder selvfølgelig også, at hverken elektronik, gummistøvler eller trykflasker må komme i restaffald.
Kun mad i madaffald
Pizzabakken, fryseposen og sølvpapiret er ikke velkomne i posen til madaffald. Når madaffaldet behandles, bliver det bl.a. til gødning og biobrændsel, hvorfor det er vigtigt, at der ikke er efterladenskaber af andet i affaldet.
Slå det op, hvis du er i tvivl
Blisterpakker, tebreve, hundelorte. Når du er i tvivl, hvor affaldet skal hen, kan du nemt og hurtigt på svar på det i Kredsløbs sorteringsguide. Den finder du lige her: Er du i tvivl om sortering af affald? Søg i sorteringsguiden Kredsløb